SREDIŠNJI URED DOMOVINSKOG POKRETA
Maja Horvat, tajnica Domovinskog pokreta
Telefon: 099 5360 235
Adresa: Vlaška 81f, 10 000 ZAGREB
E-mail: info@dp.hr
Radno vrijeme ureda: Ponedjeljak do petak od 9 do 17 sati.

Peternel: Spomenik bl. Alojziju Stepincu u Utrinama nema ni adresu, tražimo proglašenje njegova trga

Igor Peternel, predsjednik DP-a Zagreb i potpredsjednik Gradske skupštine, održao je konferenciju za medije ispred kipa blaženog Alojzija Stepinca u Utrinama u Novom Zagrebu na temu prijedloga o imenovanju Trga blaženog Alojzija Stepinca u naselju Utrina.

Kip blaženog Alojzija Stepinca, omeđen Avenijom SR Njemačke i Avenijom Dubrovnik, zgradom 1. gimnazije i parkom za pse u Utrinama, zapravo je spomenik bez adrese, nije trg niti park, a nije navedeno čak ni ime kipara koji je izradio skulpturu, te Domovinski pokret Zagreb traži da se ti problemi riješe.

Peternel je ujedno ispred spomenika najvećeg hrvatskog blaženika zapalio svijeću s vijećnikom DP-a u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb istok Milanom Kneževićem i suradnicima.

”Nalazimo se simbolički ispred spomenika Alojziju Stepincu jer bih se htio osvrnuti na još jedan od bezobrazluka vladajuće većine iz redova ‘Možemo’. Još od 2019. godine traje procedura da se cijeli ovaj kompleks, odnosno trg nazove po blaženom Alojziju Stepincu”, uvodno je podsjetio Peternel.

Dodao je kako to, međutim, i dalje nije učinjeno, nego se iz ideoloških razloga opstruira: ”Kronologija je izgledala tako da je još 2019. godine krenula procedura da se to realizira. Crkva se s tim složila i suglasna je s tim prijedlogom”.

”Godine 2023. na Vijeću mjesnog odbora i službeno je prihvaćeno da se ide u tom smjeru, međutim ovih dana je Vijeće gradske četvrti, a koje je iznad Vijeća mjesnog odbora, većinom glasova vladajuće stranke ‘Možemo’ to stavilo sa strane i od toga se odustalo, s obzirom da je to, prema njihovim obrazloženjima, ponovno ideologizacija, za njih neprihvatljivo te da nije potrebno. Zanimljiva je njihova odluka i odbijanje od strane većine u VGČ Novi Zagreb istok baš sada u vrijeme Stepinčeva”, rekao je.

Peternel je upozorio i da su vijećnici DP-a u Sigetu inicirali da se izgradi i spomenik 102. brigadi HV-a, ali je i to je odbijeno od strane vladajućih. Poručio je kako se vodi ideološki rat u kojem platforma ‘Možemo’ odbija sve prijedloge koji imalo ‘mirišu’ na domoljublje, vjeru, crkvu i autohtone hrvatske vrijednosti, a koje su vladajućima u potpunosti neprihvatljive.

”Osim što ne znaju vladati, osim što, kao što vidimo ovih dana, uvode pravilnike za ocjenjivanje službenika unutar Holdinga, a koji su protuzakoniti i koji nisu prošli Gradsku skupštinu, kad je njima to u cilju, ne drže se nikakvih zakona i rade što god hoće. Kada gledamo ukupnu sliku, ne rade ništa, a jedini kontinuitet su ideološka provociranja i ideološki bezobrazluk u smislu ‘možemo što hoćemo”, istaknuo je Peternel.

”E pa vidjet ćemo do kada je to zaista moguće. Ono što mi tražimo jest da se poštuje ona odluka Vijeća mjesnog odbora, da se ide s tim u proceduru, da se ta procedutra završi i da dobijemo Trg blaženog Alojzija Stepinca”, zaključio je predsjednik DP-a Zagreb.