SREDIŠNJI URED DOMOVINSKOG POKRETA
Maja Horvat, tajnica Domovinskog pokreta
Telefon: 099 5360 235
Adresa: Vlaška 81f, 10 000 ZAGREB
E-mail: info@dp.hr
Radno vrijeme ureda: Ponedjeljak do petak od 9 do 17 sati.

Mlinarić: Ovo je sramota HDZ-ove Vlade, Plenkovića će na izborima pomesti hrvatski narod

Stipo Mlinarić, zastupnik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o društvenoj skupini koja nema svoj sindikat koji bi se borio za njihova prava, a to su hrvatski ratni vojni invalidi.

„Invalidnine nisu povećane dvadeset i četiri godine. Josip Đakić je predsjednik HVIDRA-e. On i svi oni veliki domoljubi iz HDZ-a koji se predstavljaju da su hrvatski branitelji trebali su stati pred Andreja Plenkovića i reći ‘više ne može ovako’. Donio sam službene podatke Ministarstva branitelja da vidite zašto više ne može ovako. Dvadesetpostotni ratni vojni invalid je deseta skupina. Imao je invalidninu 15,22 eura, sada ima 23 eura. Tridesetpostotni vojni invalid imao je 20,30 eura, sada ima 28,70 eura. Četrdesetpostotni invalid imao je 30,40 eura, sada ima 40,25 eura. Stopostotni invalidi druge skupine imali su 370,58 eura, sada imaju 419 eura. Prva skupina, a to su stopostotni invalidi u kolicima, koji jako teško žive, imali su invalidninu 507,65 eura, sada imaju 575 eura. Znači, 67 eura povećanje invalidnine za stopostotne invalide, paraplegičare koji sjede u kolicima“, rekao je Mlinarić.

„Ovo je sramota HDZ-ove vlade, ovo je sramota Andreja Plenkovića, ovo je sramota Tome Medveda i Josipa Đakića. Dvadeset i četiri godine invalidnine se nisu mijenjale. Mijenjale su se vlade, HDZ-ove i SDP-ove, nitko nije povećao invalidninu. Invalidnina je smanjena 2000. godine za 50 posto. Račanova vlada je to smanjila. Veliki domoljubi u HDZ-u po vodstvom Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Andreja Plenkovića nisu se udostojili da tim ljudima povećaju invalidnine“, dodao je.

„Vlada je donijela osnovicu prije mjesec dana. Iz te osnovice, koja je sramotno malo povećana, izračunavaju se i primanja za nezaposlene hrvatske branitelje. Na njihove probleme ne upozorava niti jedna braniteljska udruga, a da ne govorimo o krovnoj braniteljskoj udruzi, a to je HVIDRA koja šuti. Ne znam je li Tomo Medved obećao podijeliti im knjigu ‘Krajina’ koja je financirana novcima hrvatskih poreznih obveznika i platila ju je hrvatska Vlada“, rekao je Mlinarić.

„Jučer sam bio na sprovodu Ive Leutara, dečka koji se borio na Trpinjskoj cesti u Žutim mravima i Pustinjskim štakorima. Ovakve knjige nema o Blagi Zadri i Marku Babiću, da djeca o njima uče u školama. Znam da ovakve knjige nema o Andriji Mariću ili dečkima iz Turbo voda koji su ratovali na Trpinjskoj cesti i zaustavili onu neman sa zvijezdom petokrakom i kokardom na šljemovima. Nema takve knjige, ali zato ima knjiga o ‘Krajini’ koja je tiskana hrvatskim novcem u Kragujevcu i prodaje se u hrvatskim knjižarama za 35 eura“, istaknuo je.

„Nikad nisam pozivao na nasilje niti ljude nazivao teroristima ili drugim pogrdnim nazivima, za razliku od Andreja Plenkovića koji je mog prijatelja Damira Markuša usred sabornice nazvao teroristom. Čovjeka koji je iz svoje Kutine, gdje je bio mir, došao boriti se u Vukovar. Rekao je da potiče terorizam. I to je rekao on koji je izbjegao služenje svojoj domovini, on koji je lažirao potvrdu da je anemičan. On će govoriti jednome heroju Domovinskog rata Damiru Markušu da potiče na terorizam“, dodao je.

„Jedini tko ‘prijeti’ Andreju Plenkoviću, jer on zna da je bivši, hrvatski je narod. Prijeti mu milijun ljudi koji će izaći na izbore i pomesti ga, njega koji je na čelu jedne kriminalne organizacije i lopova koji su u bijelim rukavicama pokrali hrvatsku državu, potjerali 500,000 mladih, koji su upropastili selo“.

„Samo jučer je umrlo 11 hrvatskih branitelja. Četiri do četiri i pol tisuće branitelja godišnje umire. Većina među njima su ratni vojni invalidi. Postavljam javno pitanje Tomi Medvedu: za koliko se broj ratnih vojnih invalida smanjio u Ministarstvu branitelja? Ili se možda nije smanjio jer Tomo Medved 2024. štanca nove ratne vojne invalide kao glasačku mašineriju koja će glasovati za njega jer je dobila ono što nije zaslužila? Time blati prave vojnike, ratnike i invalide Domovinskog rata. Ratni vojni invalidi i logoraši najugroženija su skupina u Hrvatskoj“, zaključio je Mlinarić.